Naturnära Boende.

'Naturnära boende' är ett holistiskt inredningskoncept som strävar till ökat välmående bland människor med funktionsnedsättningar, genom att bjuda in naturen i serviceboendemiljön. Med hjälp av naturmaterial, fotografier, naturljud och grönväxter skapas en annorlunda naturupp­levelse. Fotoprints på djur och blommor ger liv och färg åt inredningen. Grönvaxter förbättrar inomhusluften. Upplevelselådor med naturmaterial uppmuntrar till taktil stimulering. Naturljud som porlande vatten och fågelkvitter skapar en känsla av lugn och ro. Alla sinnen ar delaktiga i den annorlunda naturupplevel­sen.  

lnredningen utformas i samarbete med boendepersonalen, som har kunskap om klienternas behov och färdigheter. Genom att utgå från det som redan finns anpassas färgvärlden på fotografier och textilier till den befintliga inredningen. Fotografierna printas på hållbart ‘sticker paper' som kan fästas direkt på väggen eller i taket utan att skada ytan. En relativt förmånlig lösning, som samtidigt är praktisk och säker ur klientsyn­punkt. Fotografierna ar tagna i Jakobstadsregionen och naturljudverken inspelade i Österbotten, for att skapa lokal anknytning och igenkän­nande. 

Målet är att öka de funktionshindrades välmående genom en naturinspirerad boendeomgivning. En rofylld arbetsmiljö ökar även trivseln och arbetsglädjen hos personalen. Med konceptet hoppas jag inspirera vårdpersonalen att inkludera naturen som en självklar del av boendemiljön och klienternas vardag året om. Jag är själv uppväxt med en utvecklingsstörd bror, som sedan många år bott på ett serviceboende. Att förgylla boendemiljön för personer med specialbehov ligger mig därför extra varmt om hjärtat.

Projekt

Inredningskoncept, Sandåkers Boende 2022.

Samarbetsprojekt med fotograferna Margareta Sarvela och Dieter Berghmans, ljuddesigner Stefan Backas och Studio TA Print i Jakobstad. Projektet har finansierats av Österbottens Konstkommission och Svensk Österbottniska Samfundet

Foton: Dieter Berghmans

Konst och Välmående.

Konst och Välmående är ett forsknings- och utvecklingsprojekt initierat av Yrkeshögskolan Novia, som fokuserar på att skapa inspirerande och tilltalande vårdmiljöer, med hjälp av konst och holistisk inredningsdesign. Projektets mål är att bedriva forskning om hur konst, konstrelaterade samtal och estetik påverkar vårt välbefinnande.

Jag fungerade som inredningsplanerare vid nybyggnaden av ett kommunalt serviceboende, samt handledare för foto- och formgivningsstuderande som bidrog med fotokonst och möbeldesign. Professionella konstnärer bidrog med kontextbunden konst och en kläddesigner skapade nya personalkläder. Vårdpersonalen som besitter kunskap om den dagliga verksamheten var delaktiga i inredningsplaneringen.

Målet med inredningen var att skapa en välkomnande, inspirerande och trygg miljö för de äldre, där konsten ger upphov till samtal och väcker minnen. Konstverken monterades i dubbelsidiga träramar för att ge betraktaren valmöjligheter och variation. Projektet var en lärorik erfarenhet av att man genom samarbete och ett holistiskt synsätt når så mycket längre. “Empathy is the cornerstone of design.” (Ilse Crawford)

Projekt

Inredningsplanering för kommunalt serviceboende, Vörå, 2012

Samarbetspartners: Forsknings- och Utvecklingsenheten vid Yrkeshögskolan Novia, form- och fotostuderande, lokala konstnärer och formgivare

Foton: Emma Westerlund

Konst i vården.

Konst och estetik i vårdmiljön har visat sig ha positiv inverkan på patienters välmående och tillfrisknande. Dubbelsidigt är ett samprojekt med Yrkeshögskolan Novia, som innefattar kontextbunden fotokonst och inredningsplanering vid renoveringen av Kirurgiska avdelningen på Malmska Sjukhus i Jakobstad.

Den ljusa tidlösa inredningen låter fotokonsten stå i centrum. Naturen sägs ha läkande egenskaper och är gemensam nämnare i flera av fotoverken, textilierna och skogsmiljön utanför. Fotografierna är dubbelsidiga och svängbara för att erbjuda variation. Förhoppningen är att fotografierna ger upphov till nya samtal bland patienter, personal och besökare.

Projekt

Inredningsplanering, Malmska Sjukhus, 2008.

Samprojekt med Malmska Hälso- och Sjukvårdsområde samt fotolinjen vid Yrkeshögskolan Novia

Foton: Emma Westerlund